Pukeutuminen erilaisiin tilaisuuksiin saattaa aiheuttaa itse kullekin silloin tällöin päänvaivaa. Joskus voi olla vaikea tietää, minkälainen asu kannattaa pukea päälle etenkin, jos kutsussa ei ole mainittu sen tarkempaa pukukoodia.

Tietysti juhlamekko häihin on helppo löytää, sillä häävieraiden oletetaan pukeutuvan parhaimpiinsa. Juhlamekot, jotka löytyy tällä linkillä, puetaan totta kai päälle vanhojentansseihin. Mutta entäs muut tilaisuudet?

Kuinka pukeudutaan esimerkiksi cocktail juhliin, illanviettoon, työpaikan pippaloihin tai kastetilaisuuteen? Ei hätää, sillä tässä artikkelissa katsomme, mitä puetaan päälle missäkin tilaisuudessa. Tämä pukukoodin opas pelastaa päiväsi.

Pukeutumisemme antaa vaikutelman meistä

Pukeutuminen on meidän oma tapamme ilmaista itseämme. Toiset pukeutuvat arkielämässä hyvin räikeästi, toiset käyttävät tummia vaatteita. Jotkut pitävät jakkupuvuista ja toiset verkkareista. Mutta oletko koskaan ajatellut, että pukeutumisemme antaa meistä kuvan muille ihmisille? Pukeutumisella voi kertoa paljon itsestään ja omista mieltymyksistään. Kun on aika lähteä juhliin tai viettämään iltaa muuten, meidän pitää ottaa huomioon omien mieltymyksemme lisäksi myös tilaisuus, johon olemme matkalla.Epävirallisiin tilaisuuksiin voi usein pukeutua hieman rennomalla otteella, mutta esimerkiksi häihin ja kastetilaisuuteen tulee pukea päälleen parhaat tilaisuuteen sopivat vaatteet. Joskus kutsussa määritellään tietty pukukoodi, jota on helppo seurata, mutta toisinaan sinun pitää päättää itse, mitä laitat päällesi.

Pukeutumisellasi haluat kertoa kunniavieraille, kuten hääparille, että kunnioitat heidän juhlaansa. Eihän kukaan haluaisi ilmestyä häihin farkut jalassa ja t-paidassa – se olisi epäkunnioittavaa eikä se antaisi sinusta parasta mahdollista kuvaa.

Miten pukeutua eri tilaisuuksiin?

Eri tilaisuuksiin pukeutuminen vaatii erilaista pukukoodia. Yleensä tilanteesta kuin tilanteesta selviää laittamalla päälleen mahdollisimman siistin ja virallisen asun – tällä ratkaisulla ei koskaan voi mennä pieleen. Mutta alla olemme katsoneet hieman tarkempia ohjeita eri tilaisuuksiin pukeutumista varten.

Häät

Kun pukeudut häihin häävieraan roolissa, on tärkeää pukeutua parhaimpiinsa. Miehille sopivat yleensä puku ja kravatti kauniita nahkakenkiä unohtamatta. Solmio ja musta frakki kannattaa jättää sulhaselle. Naisilla on pukeutumiseen hieman enemmän valinnanvaraa. On suositeltavaa laittaa päälleen mekko, jossa on pirteät ja kaunii värit. Ainoa nyrkkisääntö naisille on se, että valkoista ei saisi pukea päälleen – se on morsiamen etuoikeus.

Naiset voivat turvautua mekkoihin ja korkokenkiin. Asukokonaisuuden voi täydentää esimerkiksi hatulla ja hartiahuivilla. Mukaan kannattaa myös napata pikkulaukku, johon saa mukaan avaimet ja lompakon. Mekot voivat olla melkein minkälaisia tahansa, mutta suositeltava valinta on esimerkiksi cocktailmekko. Iltapuvut on yleensä varattu morsiusneidoille.

Kastetilaisuus

Kastetilaisuus on iloinen tilaisuus, johon pitäisi pukeutua myös hyvin. Mekot ovat aina turvallinen vaihtoehto naisille, mutta kastetilaisuudessa esimerkiksi myös juhlava jakkupuku toimii hyvin. Yleensä kastetilaisuus hoidetaan kirkossa keskellä päivää, joten iltapuvut ja minihameet kannattaa jättää kotiin. Valitse ennemmin konservatiivinen asu, kuten cocktailmekko, jakkutakki ja ballerinat.

Cocktailjuhlat

Cocktailjuhlien tunnelma riippuu yleensä paljon tilanteesta. Toisinaan kyseessä voi olla virallinen tilaisuus ja toisinaan esimerkiksi tyttöjenilta. Cocktailjuhliin on aina varma valinta laittaa ylleen cocktailmekko. Niitä on saatavilla eri pituisina aina lyhyestä helmasta polven alle ulottuvaan helmaan ja niiden leikkaukset ja mallit voivat vaihdella paljon. Jalkaan voi laittaa korkokengät ja asun voi viimeistellä kauniilla asusteilla.

Vanhojentanssit

Vanhojentanssit ovat perinteiset koulussa pidettävät tanssit, joihin sekä miesten että naisten oletetaan pukeutuvan virallisesti. Naiset yleensä laittavat päälleen tanssiaismekon, jonka helma ulottuu nilkkaan tai jopa lattiaan saakka. Prinsessamalliset vanhojentanssimekot ovat tyttöjen kesken suosittuja ja sen voi viimeistellä hanskoilla ja koruilla.

Nykyään vanhojentansseihin voi pukeutua myös lyhyempään mekkoon, mutta on aina hyvä kunnioittaa perinteitä. Tanssiaisiin lähtiessä tanssiaismekko on turvallisin valinta. Vältä laahuksella varustettuja mekkoja, sillä niissä tanssiminen on hankalaa.

Firman juhlat

Monet yritykset järjestävät työntekijöilleen juhlia silloin tällöin. Niitä voivat olla esimerkiksi firman pikkujoulut tai synttärijuhlat. Toisinaan juhlia saatetaan pitää esimerkiksi työntekijän kunniaksi, joka on jäämässä eläkkeelle. Firman tilaisuuksia varten on hyvä pukeutua siistiin asuun, kuten suoriin housuihin tai mekkoon. Vaikka kyseessä ovat vain firman juhlat ja näet samoja kasvoja töissä joka päivä, on hyvä kunnioittaa juhlatunnelmaa panostamalla omaan pukeutumiseen.

Hyväntekeväisyysjuhlat ja gaalat

Hyväntekeväisyysjuhlat ja gaalat ovat virallisia tilaisuuksia, joihin on tärkeää pukeutua hyvin. Naiset voivat pukea päälleen esimerkiksi iltapuvun ja viimeistellä asukokonaisuuden asusteilla. Gaaloissa ja muissa vastaavissa tilaisuuksissa voit pukea päällesi jopa laahuksella varustetun mekon. Älä unohda korkokenkiä ja hanskoja.

Hautajaiset

Hautajaisten tunnelma on surullinen, joten on suositeltavaa pukeutua mustaan. Mustat vaatteet, musta hattu ja mustat kengät ovat toivottuja. Hautajaisiin pitää myös pukeutua konservatiivisesti ja peittää kaikki paljaat pinnat. Mekkojen tulisi olla pitkiä eikä hartioita tulisi näyttää. Voit jopa viimeistellä asun mustilla hanskoilla. Kenkien tulisi peittää varpaat kokonaan.

Huomaa, että hautajaisiin lähtiessä on tapana jättää korut kotiin. Huomaamattomat korvakorut tai sormukset voivat toimia, mutta kaulaketjut ja rannekorut on hyvä jättää muita tilaisuuksia varten.

Asusteilla on suuri rooli oman asun viimeistelyssä

Oli tilaisuus sitten mikä hyvänsä, asusteilla on suuri rooli oman asun viimeistelyssä. Valitsemalla oikeat asusteet, voit jopa muuttaa tylsän ja mitäänsanomattoman lookin kauniiksi ja klassiseksi. Väärät asusteet valitsemalla voit puolestaan antaa lookillasi ihan väärän kuvan itsestäsi.

Iltapuvut ja tanssiaismekot kannattaa asustaa esimerkiksi hanskoilla ja koruilla. Kultakorut ovat erinomainen vaihtoehto lämpöistä ihonsävyä vasten, kun taas kylmään ihon sävyyn sopivat hopeiset korut. Iltapukujen kanssa lookki kannattaa pitää klassisena ja simppelinä.

Cocktailmekot voi viimeistellä esimerkiksi hatuilla, hartiahuivilla, laukulla ja erilaisilla koruilla. Korut kannattaa pitää tilaisuuteen sopivana, mutta voit esimerkiksi viimeistellä lookin kaula- ja korvakoruilla, rannekoruilla tai hiuskoruilla. Hatut ja hartiahuivit sopivat etenkin ulkona pidettäviin juhliin. Pieni laukku sopii hyvin cocktailjuhliin. Suuret olkalaukut kannattaa jättää sen sijaan kotiin.

Valitsemalla asuusi ja tilaisuuteen sopivat kengät voit myös vaikuttaa yleisilmeeseesi paljon. Korkokengät ovat aina erinomainen valinta mekkojen kanssa. Etenin iltapuvut ja tanssiaismekot suorastaan vaativat kaverikseen korkokenkiä. Jos korkeat korot eivät ole sinun juttusi, ei hätää, sillä voit helposti laittaa jalkaan matalan koron omaavat kengät.

Ballerinat voivat olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi cocktailjuhliin, mutta sandaalit ja lenkkarit kannattaa jättää pois. Kenkien värin voi valita niin, että se joko sopii asusi väriin tai korostaa tiettyä asun yksityiskohtaa. Toisaalta esimerkiksi mustan mekon kanssa voit valita hyvin värikkäät korkokengät, jotka toimivat upeana yksityiskohtana.

Yhteenveto

Olit sitten lähdössä mihin tilaisuuteen tahansa, pukeutumiseen kannattaa panostaa. Vaikka kyseessä olisivat vain synttärijuhlat, parhaimpiin pukeutuminen kertoo juhlan kunniavieraalle, että kunnioitat hänen juhliaan. Häävieraiden pitäisi ottaa pukeutumisessaan huomioon tilaisuuden iloisuus ja pukeutua kirkkaisiin ja kevyisiin väreihin. Jätä vain valkoinen mekko kotiin näissä tilanteissa.

Toisaalta hautajaisissa tunnelma on päinvastainen, jolloin pukeutuminen kokonaan mustaan tai tummaan on toivottua. Hautajaisissa pukeudutaan konservatiivisesti ja peitetään hartiat ja muut paljaat pinnat.

Hyväntekeväisyysjuhlissa ja gaaloissa nähdään iltapukuja ja tanssiaisissa tanssiaismekkoja. Vanhojentanssit ovat perinteinen juhla, joihin on hyvä valita tanssiaismekko, mutta nykyään myös cocktailmekot käyvät.

Muista viimeistellä asukokonaisuutesi kauniilla asusteilla.

ATTENTION READERS

We See The World From All Sides and Want YOU To Be Fully Informed
In fact, intentional disinformation is a disgraceful scourge in media today. So to assuage any possible errant incorrect information posted herein, we strongly encourage you to seek corroboration from other non-VT sources before forming an educated opinion.

About VT - Policies & Disclosures - Comment Policy
Due to the nature of uncensored content posted by VT's fully independent international writers, VT cannot guarantee absolute validity. All content is owned by the author exclusively. Expressed opinions are NOT necessarily the views of VT, other authors, affiliates, advertisers, sponsors, partners, or technicians. Some content may be satirical in nature. All images are the full responsibility of the article author and NOT VT.